Cambrils enceta la Fira Multisectorial amb el pregó de Manel Tarés

Redactat per | 29/05/2016

Un moment del pregó ofert per Manel Tarés

Cambrils ha donat el tret de sortida aquest matí de diumenge a la 59ena Fira Multisectorial amb el tradicional pregó, el nomenament de les noves pubilles, l’hereu i les damissel·les d’honor i un especial homenatge a les empreses vetaranes de la ciutat, així com ha reconegut la tasca d’un grup d’entitats culturals i socials que acompleixen anys.

El cambrilenc Manel Tarés ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la Fira de Cambrils amb el tradicional ‘Pregó de la Fira’ que ha tingut lloc aquest migdia a la sala d’actes del Casal de la Gent Gran de Cambrils.

Tarés, conegut pel seu paper en l’estudi i la difusió de la història de Cambrils i que enguany és membre de la Comissió Organitzadora de l’Any Gimbernat, ha destacat l’evolució que ha experimentat aquest certamen d’origen agrícola que naixia l’any 1957 al voltant de la Festa de l’Ascenció, terme que es perdia l’any 1980 per passar-se a dir Fira de Cambrils.

Tarés ha recordat els inicis del mercat de Cambrils, gràcies al privilegi del rei Pere I atorgat en 1206. La Fira aniria canviant d’espai d’ubicació al llarg dels temps i de calendari de celebració, tindria els seus dalts i baixos, fins que en 1957 els comerciants de la vila van decidir reimpulsar-la amb el format actual.

Manel Tarés, un apassionat de la història local

Tot i ser físic, Manel Tarés ha dut a terme des de l’any 2000 diversos estudis d’història de Cambrils, especialment sobre l’època moderna i la Segona República. Ha publicat el llibre “La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils” (Diputació de Tarragona, 2013) i, juntament amb l’historiador cambrilenc Ignasi martí, el llibre “L’Abans. Recull gràfic de Cambrils (1895- 1978)” (Efadós, 2013).

A més, ha publicat més d’una vintena d’articles, entre els quals destaquen: “La historiografia local de Cambrils, Baix Camp. Una perspectiva” (2003), “Societats cíviques i ideologia durant la Segona República a Cambrils (1931-1936)” (2005), “La construcció d’una ciutat. Una aproximació a la història urbana de Cambrils” (2006) o “Els Ajuntaments cambrilencs de la Segona República” (2006).

Al seu torn, l’alcaldessa, Camí Mendoza, ha destacat la vitalitat de la Fira Multisectorial amb l’impuls econòmic que dóna a la vila, mentre la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, ha subratllat el paper dels nous emprenedors, que també han estat premiats en l’acte d’acui.

Marta Arau i Ruben Mas pubilla i hereu de Cambrils 2016

L’acte també ha servit per nomenar les noves pubilles i hereus de Cambrils durant tot l’any. Pel que fa als infantils, per sorteig, han sortit escollits Aina Garcia Torreguitar i Nil Navarro Franch. Pel que fa als adults, Marta Arau Arias és la nova Pubilla, Ruben Mas Garcia l’Hereu i Inma Dueñas i Elisa Solé les damisel·les d’honor. A partir d’avui representaran Cambrils en les seves festes i celebracions.

Les noves pubilles i hereus de Cambrils per al 2016

Ells i elles seran les pubilles i hereus en l’any del 50è aniversari del pubillatge a Cambrils. Per celebrar tan destacada efemèride, l’estand institucional de la Fira de Cambrils acollirà l’exposició: “50 anys de pubillatge a Cambrils” en record a totes les persones que han fet possible aquesta tradició. A més, el proper 3 de juny es farà una recepció al propi estand a totes aquelles persones que han fet de pubilla, hereu o damisel·la durant aquests cinquanta anys.

Foto de família de les empreses que han estat homenatjades

Reconeixement a les empreses i entitats

Com és habitual, la darrera part de l’acte es dedicarà a fer un reconeixement a totes aquelles entitats que compleixen anys acabats en 0, a les empreses amb llarga trajectòria al municipi i també enguany, per primera vegada, es farà un homenatge als nous emprenedors.

Empreses amb una antiguitat de 50 anys o més d’implantació a Cambrils

Tallers Artigau, implantada a Cambrils l’any 1922. Recull el guardó Joan Maria Artigau.
Llibreria i Gràfiques Ortiga, implantada a Cambrils l’any 1966. Recullen el guardó Ramon Ortiga Vidal i Mercè Sabaté Porqueres.
Drogueria i Plàstics Recasens, implantada a Cambrils l’any 1956. Recullen el guardó Josep Maria Recasens Colom i Maria Teresa Simó Rovira.
Tallers Escoda, implantada a Cambrils l’any 1958. Recullen el guardó Joan Carles Escoda Sorrius i Rosa Sorrius Borràs.
Electricitat i Fontaneria Torres Ventura, implantada a Cambrils l’any 1966. Recullen el guardó Maria Rosa Ventura Recasens, Rosa Gasol Escribano i David Torres Ventura.
Restaurant Casa Macarrilla, implantada a Cambrils l’any 1966. Recull el guardó Montserrat Rom Guzman.

Les entitats que celebren anys

Entitats que celebren anys acabats en 0

L’Associació de Música Electrònica de Cambrils (AMEC) pel seu desè aniversari. Recull el guardó Francesc Murcia Milà.
L’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar pel seu quarantè aniversari. Recull el guardó Genís Piqué Romeu.
La Teca Teatre, Grup de Teatre del Casal, pel seu cinquantè aniversari. Recullen el guardó Maria del Carme Pascual Viñas i altres membres de l’entitat.
L’Associació Dones Amunt, pel seu cinquantè aniversari. Recull el guardó Ana Maria Morera Alma.
L’AMPA del Col·legi Vidal i Barraquer, pel seu vintè aniversari. Recull el guardó Carles Risalde Sancho.

Foto de grup dels nous emprenedors

Enguany, per primera vegada s’ha projectat un vídeo de reconeixement a aquelles empreses, després de passar pel servei d’assessorament Cambrils Emprèn, han obert empresa. Amb el reconeixement als emprenedors i emprenedores, es posava el punt i final al Pregó de la Fira 2016.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fe servir tags html i atributs

*

Ana López © 2015.

loading