El Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple

 

IMG_1964És una malaltia que passa desapercebuda per a la majoria de nosaltres. Els agents de contaminació ambiental que provoquen la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SQM) fan que aquesta malaltia sigui invisible per a la majoria de la ciutadania si no és perquè tenim un afectat o afectada en el nostre entorn. Per això, iniciatives com la de l’Associació d’Afectats/des per Químics Ambientals (AQUA), que fa uns dies va voler donar a conèixer aquesta malaltia als veïns i veïnes de Cambrils en una xerrada titulada “Dona, Treball i Salut”, són dignes de reconeixement. La sensibilitat química múltiple (SQM) és un trastorn crònic adquirit caracteritzat per símptomes recurrents que tenen lloc com a resposta a baixos nivells d’exposició a múltiples productes químics. Es tracta d’una síndrome que pot anar associada freqüentment a la síndrome de fatiga crònica, la fibromiàlgia i a altres patologies cròniques i que es mostra força més sovint en les dones que en els homes.

Maria Roldán, fundadora de l’associació, va explicar als assistents a la xerrada en el Centre Cultural de Cambrils les dificultats que els qui la pateixen sofreixen per aïllar-se dels agents contaminants que la provoquen. Detergents, colònies, insecticides, plàstics, ambientadors, pintures, disolvents, fusta, antiadherent, fums, i un llarg etcètera, poden provocar en ells i elles errades en el sistema nerviós central, en el respiratori, el gastrointestinal o el cardíac. També les radiacions electromagnètiques, com les emeses pels ordinadors, mòbils i electrodomèstics comuns, com  el microones o la televisió, poden provocar una crisi en aquestes persones.

Afortunadament, fa uns mesos Espanya ha reconegut oficialment la sensibilitat química múltiple en incorporar-la a la seva Classificació Internacional de Malalties o CIE (el sistema amb el qual la Sanitat classifica i codifica els seus diagnòstics). El reconeixement era una antiga reivindicació dels afectats per una malaltia que converteix molts dels productes químics comuns en la vida diària en un turment. Però encara ens falta molta feina per fer per donar a aquestes persones la qualitat de vida que es mereixen.

Ana López © 2019.

loading