Generant alternatives de mobilitat sostenibles

tramificació de la xarxa

La Plataforma per la Promoció del Transport Públic i ‘Ateneu Roig Cambrils van organitzar la passada setmana un debat obert al Centre Cultural de Cambrils sota el nom “Què fem amb el tren?”. Es tractava de generar un espai on les forces polítiques presents exposéssim les nostres propostes pel que fa a l’entrada en servei de la variant de Vandellòs, la qual prevé la possible eliminació del pas dels trens pels nuclis urbans de la costa tarragonina per fer més segurs els passos a nivell urbans.

El PSC, quan governàvem la Generalitat, vàrem impulsar el projecte del Tramcamp, què consisteix a habilitar un nou tren tramvia, el qual aprofita l’actual corredor ferroviari Cambrils-Salou-Vila-Seca per integrar-lo amb la xarxa urbana de Tarragona, Reus i el seu aeroport. El projecte preveia una inversió total de 600 milions d’euros. En el seu moment vàrem apostar per aquest sistema de mobilitat territorial de rodalies com a eix vertebrador del Camp de Tarragona. Tots els municipis es van mostrar d’acord en desplaçar la via del tren a l’interior, donat que, entre altres motius, representa una barrera urbanística que destrossa el territori. A més a més, al nostre poble fa que hi hagi 5 o 6 passos a nivell, amb el perill i les molèsties que això suposa per als ciutadans i ciutadanes i els propis turistes, a més de fer que el passeig de l’estació del tren, que hauria d’arribar fins al mar, quedi trencat.

Amb la crisi, el Govern de CIU ha ajornat el projecte “sine die”. Nosaltres estem a favor del Tramcamp i som conscients de les dificultats econòmiques del moment per portar-lo a terme, però considerem que s’ha de buscar una solució a curt termini. Aquesta solució passa per la construcció d’una rambla verda, amb carril bici que permeti unir els carrers als vehicles i sobre tot als vianants i, quan la situació econòmica ho permeti, fer que pels seus carrers passi un tramvia. Alhora, s’han de promoure millores en altres aspectes relacionats amb la nostra mobilitat: desdoblament i arranjament de la carretera Reus-Cambrils, un altre projecte impulsat pel Govern d’esquerres que l’actual executiu de CiU ha aparcat un any sí i l’altre també dels pressupostos. Millora de les freqüències i preus del transport públic, establint nous sistemes de bonificació per als sectors més afectats per la crisi, com són els aturats, joves i la gent gran. I per descomptat, millora del sistema de rodalies, vital també per al nostre sector turístic.

Fora del debat sobre grans dissenys d’infraestructures, als socialistes ens preocupa i interessa tot allò que afecta la vida diària i quotidiana dels cambrilencs i cambrilenques: generar ocupació, impulsar serveis i prestacions socials des de l’Ajuntament, obrir nous consultoris, residències i centres de dia, nous centres d’educació infantil i primària, etc. És a dir, exactament el contrari del que ha fet el tripartit de la dreta a Cambrils, que tan sols ha consistit a retallar serveis municipals i acomiadar treballadors públics. La crisi no en pot fer oblidar que la gent necessita solucions. Hem de recuperar la bona acció que van dur a terme els Governs de progrés i, pel que fa a la mobilitat i els transports públics, és inajornable portar a terme solucions viables, sostenibles i immediates.

Ana López © 2015.

loading